JIMMY SCHÖNNING

Hans karriär är bred och har rört sig i flera olika kreativa sammanhang, främst inom scenunderhållning och inredning. Jimmy föddes i Varberg, uppvuxen på västkusten och har bott i Stockholm, New York och Lund. Ett enormt intresse för färg, form och stil väcktes redan i barndomen då hans åsikter alltid togs på allvar. Det var ingen tvekan om att den gröna heltäckningsmattan och den grönrandiga tapeten var det mest smakfulla valet till pojkrummet!

Jimmys devis är att det bästa sättet att bli bra på styling och inredning är att öva och öva. Han är själv autodidakt och har gått som ”lärling” hos sina föräldrar och yrkesutövare han stött på i karriären. 

Med siktet inställt på att bli designer med kontroll över sin egen verksamhet, valde Jimmy ekonomisk linje på gymnasiet. Det visade sig vara helt fel spår för Jimmys kreativa sinne varpå han tog ett sabbatsår och reste till USA. Där väcktes intresset för underhållning och scenframträdande åter till liv. Med brinnande entusiasm tog han sig an amerikanska dramastudier och reste hem med nya målsättningar. Efter hemkomsten följde utbildning på Musikallinjen på Göteborgs Balettakademi. Det ledde inte enbart till en rad jobb på många av Sveriges största scener utan även till kontakter inom inredningsbranschen.

Inredning och styling

1997 tipsade en kompis från studietiden om tv-programmet Emmas hus som behövde en assistent. Redaktionen, som hade uppmärksammat Jimmys talang för inredning, trädgård och mat, fick genast en engagerad medarbetare. När programmets redaktör gick vidare till tryckt media erbjöds Jimmy fler uppdrag. Sedan dess har Jimmy växelvis arbetat med tv-produktioner och inredningstidningar. Han har varit stylist på SVT:s Go’ kväll, programledare för Tv4:s Stylingakuten och sedan 2005 inredare i populära Tv4-programet Äntligen Hemma. Inredningsmagasin som Vårt Nya Hem, Sköna Hem, Allt i Hemmet och Expressen Leva & Bo anlitar honom flitigt. Vid sidan om redaktionella uppdrag och tv-produktioner arbetar han som stylist på mässor och trendanalytiker för bostadsföretag. Det senaste projektet Jimmy tagit sig an är ett samarbete med Åhléns. 

Karriär i korthet:

Ekonomisk gymnasielinje
Dramastudier i USA
Balettakademin i Göteborg
Scenshower i Göteborg, Stockholm, Malmö och utomlands
Assistent på Emmas hus (Tv4)
Redaktionella uppdrag för ansedda inredningstidningar
Stylist för Go’ kväll (SVT)
Programledare för Stylingakuten (Tv4)
Stylist på mässor
Trendanalytiker för flera stora bostadsföretag
Inredare och programledare för Äntligen hemma (Tv4) Programledare för Husräddarna (Tv3)
Konsumentinspiratör på webben för svenska varuhuset Åhléns
Frilansande inredare och konsult för globala företag som Ikea Communication